L-karnitin
Az L-karnitint az energia szállítójaként is nevezhetjük, hiszen legfontosabb szerepe, hogy a hosszú szénláncú zsírsavakat átvigye az izomsejtek falán, a mitokondriumon keresztül. Az izomsejt belsejében ezek a zsírsavak elégnek, így energia szabadul fel, melyre a szervezetnek szüksége van.
Az L-karnitin egy olyan természetes anyag, melyet az emberi szervezetben és az állati, illetve növényi táplálékokban egyaránt megtalálunk.
Növeli a szív teljesítményét
A szívnek hatalmas mennyiségű energiára van szüksége ahhoz, hogy egész nap mindig a szükséglet szerinti kapacitással dolgozhasson. Ezt az energiát 70%-ban a zsírokból nyeri ez a szerv. Arról már szóltunk, hogy a zsírok szállítását a sejtekhez éppen az L-karnitin segíti, így logikusnak látszik a feltételezés, hogy az L-karnitin és a szív megfelelő működése szorosan összefügg.
Tanulmányok igazolják, hogy az L-karnitin bevitele fokozza a szív energiaellátását, így javítva a szívizomzat összehúzódásának erősségét. E kémiai anyag hatására több vér áramlik a szívbe, de a nagyobb erejű összehúzódásoknak köszönhetően többet is tud kipumpálni, így a szívverések száma nem növekszik jelentősen.
Csökkenti a szívritmuszavarokat
Az erőteljes fizikai megterhelések következménye lehet a szívritmuszavar vagy a kamrai fibrilláció, mely során a szív összehúzódása olyan gyors, hogy már nem képes arra, hogy a szervezetbe vért pumpáljon. Legrosszabb esetben ilyenkor a szív is leállhat. Ezt megelőzhetjük a különböző táplálék-kiegészítőkkel, melyek nagy mennyiségben tartalmaznak omega-3 zsírsavakat, L-karnitint, koenzim Q10-et, szelént vagy E-vitamint. Az Omega-3 zsírsavak és az L-karnitin különösen alkalmasak arra, hogy a ritmuszavarokat, és ez által a kamrai fibrilláció kialakulásának veszélyét csökkentsék.
Javítja a szív koszorúereinek vérellátását
Az L-karnitin hatására javul a szív vérellátása. Szívbetegeknél a koszorúerek vérellátását L-karnitinnel javítani lehet, miközben lehetőség nyílik az egyéb értágító gyógyszerek mennyiségének csökkentésére.
Csökkenti az esetleges szívroham intenzitását
Szívrohamról, infarktusról vagy stroke-ról akkor beszélünk, ha a szívizom vérellátása csökken vagy teljesen leáll. Ilyenkor a szívizomsejtek károsodnak vagy elhalnak. Klinikai adatok azt mutatják, hogy az infarktus észlelése után azonnal megkezdett L-karnitin adagolás jelentősen csökkenti a szívizomelhalás mértékét.
Az L-karnitin egy igen hatékony segítőtárs zsírpárnáink csökkentésében, hiszen képes a test zsírszázalékának csökkentésére. Az L-karnitin fogyasztásával tehát serkenthető a testsúlycsökkenés, így segítségével sokkal csinosabbá válhatunk.
Miért érdemes L-karnitint fogyasztani a fogyókúra során?
Pontosan tudjuk, hogy nem sok értelme van az olyan diétáknak, melyben csak a bevitt táplálék mennyiségét csökkentjük radikálisan. Mikor véget vetünk ennek az önkínzásnak a kilók gyorsan visszacsúsznak. Ennek egyik oka, hogy a fellépő súlyveszteség 20-30%-a a szervezet folyadékveszteségéből ered és a zsírszövet mennyisége sajnos csak kisebb mértékben csökken. Ha túl radikálisak vagyunk, akkor sem a zsírmennyiséget csökkentjük, hanem az izomzatot. Viszont ha L-karnitint fogyasztunk táplálék-kiegészítőként, akkor valóban a zsírpárnákat tüntetjük el és ennek az anyagnak köszönhetően kialakíthatunk egy egészséges testsúlyt és megfelelő izom-zsír arányt is.
Ennek az állításnak bizonyítására szolgáljon a kísérlet, melynek részvevőinek életkora 27-64 között volt és naponta 1200 kalóriát vittek be a szervezetbe, miközben mérsékelten tornagyakorlatokat is végeztek. Az L-karnitint fogyasztó személyek testsúlyának csökkenése 25%-al nagyobb volt, mint azoké, akik ugyanazon körülmények között nem kaptak L-karnitint.