Fekete áfonya – kivonat
A bogyós gyümölcsök, az áfonya, fekete szeder, fekete ribizli, bodza és açaí bogyó sötét vöröses-kékes színét az ún. antocianin antioxidáns molekuláknak köszönhetik. Az antocianinok rendkívüli változatos és sokoldalú molekulacsaládot képviselnek a természetben, és ez megmutatkozik sokrétű biológiai élettani hatásukban is.
Az antocianin molekulák hatékonyak az érrendszeri problémák kezelésében, javítják a szénhidrát anyagcserét, küzdenek az elhízás és metabolikus szindróma ellen, áthatolnak a vér-agy gáton, védenek a memória és agyi funkciók romlása ellen. Immunerősítő, daganat-megelőző hatással rendelkeznek, és kiemelkedő szerepet töltenek be a látásélesség megőrzésében és a szembetegségek megelőzésében.
Szem védelme, látásérzékenység, szembetegségek
• Az áfonyafélék vegyületei neuroprotektív hatással bírnak, így védik a retina idegsejtjeit.
• Segítik a rodopszin (a retina fényelnyelő pigmentje) regenerációját, ezáltal javítják a szürkületi látásfunkciót.
• A II. világháborúban az angol pilóták fekete áfonya lekvárt kaptak rendszeresen, aminek hatására a tapasztalat szerint jobban láttak a sötétben.
• Csökkentik a szem hajszálereinek gyulladását. Azok számára jótékony lehet, akik rendszeresen és sokat ülnek a számítógép képernyője előtt.
• Javítja a vérkeringést és az ideghártya állapotát. Különösen hatékony lehet makula degenerációban (szemfenéki meszesedés), szürke hályogban, diabéteszes retinopátiában és farkasvakságban szenvedő egyének esetén.
• A fekete áfonya kivonat hosszútávú alkalmazása teljes mértékben gátolta a szemlencse és retina károsodásainak kialakulását. Ezzel szemben a kontrollcsoport 70%- ánál alakult ki szürke hályog vagy makula degeneráció.
• Zöld hályog betegségben szenvedőknél a fekete áfonya és tengerparti fenyőkéreg (szőlőmag kivonathoz, resveratrolhoz hasonló) együttes használata sejtszinten csökkentette a csarnokvíz termelődést, 24% szemnyomás értékcsökkenést értek el, valamint javította a vérerek szerkezetét és állapotát, mellyel a csarnokvíz szemből való megfelelő elvezetését biztosítják.
Metabolikus szindróma
• Napjaink egyik népbetegsége a metabolikus szindróma (anyagcserével kapcsolatos tünetegyüttes) amely több, egymással összefüggő anyagcserezavar együttes fennállását jelenti. Tünetei az elhízás, a csökkent inzulin-érzékenység (vércukorszint-emelkedésre való hajlam), a magas vérnyomás, a magas vérzsírszint és a magas koleszterinszint, amelyek együttesen jelentős egészségügyi kockázatot jelentenek, és jelentősen lerövidíthetik az életet.
• Az áfonya polifenolok hatékonyan küzdenek a metabolikus szindróma okai és káros hatásai ellen, ezáltal csökkenteni képesek a 2-es típusú cukorbetegség, a szívkoszorúér-betegség és a sztrók kialakulásának valószínűségét.
Vércukorszint-csökkentés, elhízás elleni védekezés
• Javítja a szénhidrát anyagcserét, csökkenti a cukrok felszívódását a béltraktusból.
• Nagymértékben csökkenti a cukorbetegség kialakulásának esélyét metabolikus szindrómában szenvedőknél.
• Fokozza a sejtek glükóz felvételét, javítja az inzulin-érzékenységet. Hatékonyan alkalmazható az elhízás elleni védekezésben.
• 2-es típusú cukorbetegeken végzett vizsgálatban 37%-al csökkentette az átlagos vércukorszintet.
Vérkeringés, hajszálerek, érrendszer
• A fekete áfonya kivonata fokozza a vérkeringést, javítja az mirko-hajszálerek falának rugalmasságát. Megakadályozza ez erek elmerevedését, a zsírszerű lerakódások kialakulását, amelyet érszűkülethez vezethetnek.
• Csökkentik az erek áteresztőképességét, sérülékenységét, megakadályozzák a vérlemezkék összetapadását.
• Segítséget nyújt az aorta (szív verőér) és a miokardium (szívizom) védelmében, és megakadályozhatja a miokardiális infarktust követő szívproblémákat.
• A fekete áfonya a szív- és érrendszeri betegségek elleni védelemben az angiotenzin konvertáz enzimre (ACE) gyakorolt erőteljes gátlása során fejti ki hatását. Ez az enzim hozzájárul a magas vérnyomás kialakulásához, mivel az erek összehúzódását okozza (A resveratrol hasonló elven csökkenti a vérnyomást).
• Állatokon végzett kísérletekben a normál értékre csökkentette az egyedek összvérzsír és "LDL" koleszterinszintjét magas zsírtartalmú táplálkozás esetében (12%-15% csökkentés).
Agy védelme, kognitív funkciók
• Az áfonya rendkívül gazdag olyan polifenolokban, melyek képesek átlépni a vár-agy gáton, és jótékony védő hatásukat az agyban is kifejteni.
• A kognitív képességekre gyakorolt serkentő hatása kimutatható, és egyúttal véd az öregedéssel összefüggő memória romlás és agyi funkciók romlása ellen.
• Kimutatták, hogy az áfonya nem csak javítja a kognitív funkciókat Alzheimer-kórban tesztelt állatokon, de csökkenti az amyloid plakkot felgyülemlését, és fokozza azoknak az immunrendszer általi lebontását az agyban. (Az amyloid plakkok lerakódása egyértelműen megtalálható Alzheimer kórban szenvedő páciensek agyában.)
Daganat megelőzés
• Az antocianinok beindítják a rákos sejtek programozott sejthalálát (apoptózis) számos rákos sejtvonalban.
• Gátolják a DNS károsodását, gátolják azokat a folyamatokat, melyek a tumorsejtek kemoterápiával szembeni ellenállásához vezetnek.
• Serkentik a karcinogén vegyületek és xenobiotikumok anyagcseréjét a szervezetben.
• Az áfonyafélék csökkentik a mellrák kialakulásának esélyét, és állatkísérletek eredményei alapján serkentik az rákos sejtek apoptózisát. A fekete áfonya kivonat védelmet nyújt a bélrendszer rákos megbetegedéseivel szemben.
• Laboratóriumi kísérletekben az áfonya fokozta a rákos sejtek önpusztító mechanizmusait száj-, mell-, vastagbél- és prosztatarák esetén.